понеділок, 12 вересня 2016 р.

Сир Горгондзола - найстаріший сир Італії

       Напевно сьогодні важко буде знайти людину, яка ніколи не чула про горгондзолу, визнання цьому сиру подарувала така особливість за яку інші продукти харчування негайно були б приреченні на ліквідацію. Цією особливістю є ніщо інше як пліснява -  грибок, який надає горгондзолі той самий неповторний пікантний смак.
        Всі люди, які коли- небудь чули про цей сир, поділяються на два ворожих табори: тих, хто обожнює горгондзолу і тих, хто її на дух не переносить. Отже, щоб зрозуміти цей сир краще і розгадати його особливості, потрібно спочатку заглибитися в географію, потім в історію і аж після цього в кулінарію.
        Якщо досліджувати географічну складову, то горгондзола походить з півночі Італії, з тих прекрасних гірської місцевостей, де корови неспішно пасуться на альпійських лугах, їдять найзеленішу травичку, дихають чистим гірським повітрям і дають найсмачніше, найчистіше молоко, з якого потім і виготовляється горгондзола.  Знаходиться цей райський куточок на території двох провінцій : Ломбардія і П'ємонт.
 Тут відбувається збір молока і безпосереднє виробництво сиру, який потім прямує до магазинів Італії, Франції, Німеччини, Швейцарії і навіть Америки та Канади.
       Історія виникнення сиру починається на зламі XI і XII століття в селищі Горгондзола на півночі Італії. За однією з легенд сир з'явився в результаті неуважності молочника, який змішав вчорашнє молоко зі свіжим і на наступний день отримав сир з пліснявою. Молочник вирішив не викидати сир, а дати спробувати його відвідувачам, яке ж було його здивування, коли замість скарг він отримав схвальні відгуки.
     Даний спосіб отримання горгондзоли вважається класичним, на жаль, сьогодні дуже рідко можна зустріти сир зроблений за класичним рецептом, зазвичай горгондзола виготовляється шляхом додавання до молока грибка Penicillium gorgonzola.
     З точки зору гастрономії сир має велику вагу для готування, адже він володіє рядом особливостей, які вирізняють його з-поміж інших сирів. Пліснява надає сиру специфічного голубуватого забарвлення та гострого, навіть пікантного смаку. Завдяки своїм смаковим властивостям горгондзола ідеально пасує  до поленти (кукурудзяна каша), також неперевершено смакує з яйцями та горіхами та фруктами. Окрім цього, молодий сир Dolce має солодкуватий смак і часто використовується в кондитерських цілях, а кремова консистенція горгондзоли робить її неперевершеною основою для соусів та начинок.
    Що стосується самих італійців, то вони полюбляють посмакувати горгодзолою після основного прийому їжі в компанії хорошого міцного, червоного вина.

Рецепт шашличка з грушки і горгондзоли.

Інгредієнти:
2 грушки;
150 гр. солодкої горгондзоли;
2 ч.л. меду акації;
30 гр. Масла;
перець;

1. Почистити грушки, розрізати на 4 частини, почистити середину від насіння і порізати на кубики (1см);
2. На пательні розтопити масло і запекти на ньому грушки, поливаючи їх медом і часто перевершуючи, доки мед на грушках не почне карамелізуватися;
3. Посипати грушки невеликою кількістю перцю і виставити на тарілку, застелену папером для випічки;
4.Порізати сир кубиками, такого ж розміру як грушки, зробити шашличок, населяючи поперемінно горгондзолу і грушки на шпажки.

Bon appetit!!!


1 коментар:

  1. щоб оцінити смак горгондзоли, потрібно мінімум зусиль- взяти і спробувати...)))

    ВідповістиВидалити